Radzimy

"Lato w pełni, zadbajmy o nasze zdrowie'' - najskuteczniejsze techniki prawidłowego odżywiania.

4 sierpnia 2015 Radzimy
Mały poradnik prawidłowych zasad żywienia nie tylko dla diabetyka. Zebrane zalecenia żywieniowe dla każdego (nie dotyczą osób będących na specjalnie dobranych dietach uwzględniających istniejącą jednostkę chorobową np. choroba wrzodowa itp.)
Czytaj dalej...

EDUKACJA

22 września 2011 Radzimy
Jak ważna w cukrzycy jest edukacja to chyba juz wiemy, a zatem do dzieła! Polecamy książki: "Cukrzyca typu 1 u dzieci, mlodzieży, dorosłych" Ragnar Hanas  "Poradnik Młodego Diabetyka" Monika Chrzanowski
Czytaj dalej...

HIPOGLIKEMIA

6 września 2011 Radzimy
Nie ma wielu słów na hipo: hipopotam, hipoteza, hipochondryk... hmmm... ale najważniejsze to hipoglikemia, czyli zbyt niski poziom glukozy we krwi. Niestety, nasze diabeciaki, i te dzielnie dźwigające swoje pompy jak i te, które wolą peny, są narażone na wystąpienie niedocukrzenia. Mózg potrzebuje glukozy, jak komputer prądu - bez dostatecznego napięcia procesor odmówi pracy, tak mózg z za małą ilością cukru osłabi działanie organizmu. Człowiek zblednie, osłabnie, pojawi się uczucie niepokoju, głodu, zawroty głowy lub jej ból. Potem zaobserwować można…
Czytaj dalej...

HIPERGLIKEMIA

6 września 2011 Radzimy
Hiperglikemia - to przeważający stan, w którym znajduje się diabetyk. Inaczej nie miałby cukrzycy! To nic innego jak stan podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Od tego zaczyna się choroba. Przebieg cukrzycy to ciągłe staranie o wyrównanie i obniżanie poziomu cukru, z wyjątkiem chwil hipo, ale tych jest zdecydowanie mniej i łatwiej je pokonywać. A tak poważnie: o hiperglikemii mówimy przy podwyższonym lub wysokim poziomie glukozy we krwi, w chwili przekroczenia progu nerkowego, który waha się ok. 180mg%.  Objawy hiperglikemii znamy chyba…
Czytaj dalej...

Chcesz nam pomóc, a nie wiesz jak?